Iedereen blijft graag gezond, swingers niet uitgezonderd. We weten ook, dat wisslende seksuele contacten bepaalde risico’s met zich meebrengen. Toch is het ook weer niet zo, dat meer seks meer risico betekent. Die risico’s kunnen julle namelijk zelf flink beperken.

Zorg voor condooms. En liefst veel te veel!

Veel parenclubs bieden condooms gratis aan en ze zijn op voor de hand liggende plaatsen beschikbaar. Toch kan het geen kwaad om zelf een aantal mee te brengen en niet te weinig. Niet, omdat je het twintig keer op een avond wilt doen (of misschien ook wel trouwens). Soms zijn de condooms in de club op of bijna op. Condooms kunnen breken of scheuren. Bovendien… Jullie zullen van condoom moeten wisselen zodra jullie van partner wisselen. Anders heeft het totaal geen zin. Het kan verstandig zijn ook wat verschillende maten mee te nemen. De verkeerde maat kan leiden tot afglijden of tot het scheuren van het condoom. Dat draagt niet echt bij aan de feestvreugde.

Swingen kan veiliger zijn dan een ‘normale’ relatie

Eigenlijk kunnen jullie het zelf wel bedenken, maar we leggen het toch uit. Swingers spelen met anderen en doen dat met elkaars instemming. Ze maken afspraken, blijven vaak bij elkaar in de buurt en weten dus wat er gebeurt. In monogame relaties, of in wat mensen zo noemen, wordt natuurlijk weleens een slippertje gemaakt. Gebeurt dat veilig? Soms wel, soms niet. De partner weet in ieder geval van niets en dus ook niets van de risico’s die hij/zij onbedoeld loopt. Swingers hebben misschien meer wisselende contacten, maar we durven de stelling aan dat die contacten veiliger zijn dan andere seksuele contacten.

Dus swingen is helemaal veilig?

Ehm. Nee! Niets in het leven is 100% veilig. De straat oversteken is dat ook lang niet altijd. Daarom schreven we in de kop ‘veiliger seks’ en niet ‘veilige seks’. Een verkoudheidje is ook een virus en van mens tot mens overdraagbaar. En je hebt het zomaar. Een hand schudden kan voldoende zijn. Hier gaat het echter om seks en waar je op je werk waarschijnlijk niet met latex handschoenen rondloopt, kun je in een parenclub of op een thuisfeestje wel degelijk maatregelen nemen die de risico’s aanzienlijk beperken.

Vermijd risicovol gedrag

Een open deur? Ja. Maar wel een belangrijke. De beste manier om risico’s zo klein mogelijk te houden, is door risicovolle situaties te vermijden. Jullie kunnen een ander stel vragen of ze zich regelmatig laten testen, bijvoorbeeld. Laat jullie ook niet verleiden tot een full swap zonder condoom. Anale seks vergroot de overdracht van een SOA iets. Spreek af of die ervaring het risico waard is. Jullie kunnen kiezen voor één ander stel om seks mee te hebben, maar het is de vraag of alle partijen zich daar op de langere termijn aan houden. Dat is een risico. Het vraagt van alle betrokkenen (we gaan voor het gemak uit van vier), dat ze stoppen met swingen met anderen.

Stel grenzen

Als jullie langer in de lifestyle verblijven, is de kans op een ontmoeting met een meer ‘onveilig’ stel groter. Ze stellen misschien voor om het zonder condoom te doen. Het gebeurt niet zelden, dat mensen met iets teveel alcohol op proberen jullie grenzen te verleggen. Ga daar niet in mee en wacht tot iedereen weer helder kan denken en een overwogen beslissing kan maken.

Laat jullie testen!

Hoe veilig jullie ook zijn en hoe veilig jullie je ook gedragen… Een ongeluk zit in een klein hoekje. Laat jullie dus regelmatig testen op SOA’s. Het houdt jullie zelf veilig, maar anderen ook!

Tot slot… Eerlijkheid!

Jullie beste verdediging is vertrouwen. In elkaar en in eventuele andere sekspartners. Veruit de meeste swingers zijn eerlijke mensen. Hebben jullie ooit het idee of gevoel, dat eventuele sekspartners niet eerlijk zijn? Wegwezen! Vertrouw op je gevoel en neem geen risico. Een paar uurtjes plezier zijn dat risico niet waard. Zoals jullie moeders ongetwijfeld ooit gezegd hebben… Bij twijfel niet oversteken.