Het tv-programma Radar (AVRO/TROS) besteedde aandacht aan het erectiemiddel Kamagra. Er werd gesteld, dat het vooral jongeren zijn die het middel gebruiken. We weten echter ook, dat het in clubs en tijdens thuisdates niet zelden door swingers wordt gebruikt.  Het middel is illegaal, maar niet moeilijk verkrijgbaar. De vraag is… Is het gevaarlijk of niet?

Kwalijke zaak?

Onze ervaring is, dat het niet perse mensen zijn met erectieproblemen zijn, die weleens een blauw pilletje slikken. Een ervaring in een parenclub kan overweldigend zijn en er is vaak veel afleiding. Een pil als Kamagra kan mannen helpen om hard te blijven, ondanks die afleiding. Daar komt bij, dat veel gebruikers ervaren dat ze harder zijn dan anders wanneer ze er eentje achter de kiezen hebben.

In Radar verbaast hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp zich over het gemak waarmee erectiemiddelen te koop zijn. Hij noemt het een “kwalijke zaak” en waarschuwt voor de combinatie met sommige partydrugs: “Als je bepaalde drugs gebruikt en je slikt daar Kamagra bij, dan weet je gewoon niet wat er gebeurt.” Dat suggereert uiteraard wel, dat er drugs in het spel zijn, terwijl dat lang niet altijd het geval is. Desondanks is een waarschuwing daar wel op zijn plaats. Gebruik je Kamagra, denk dan na over de vraag of je ook nog andere middelen wilt of kunt gebruiken.

Bijwerkingen Kamagra

Ja, die zijn er. Daarom is dit geen reclame om Kamagra te gebruiken. Het is een middel, dat je kan helpen. Doe het alleen wel verstandig. Mensen met een te hoge bloeddruk hebben bijvoorbeeld meer kans op bijverschijnselen. Zeker bij regelmatig gebruik treden vaak maagklachten op. En er zijn meer bijwerkingen. We noemen een aantal.

  • hoofdpijn
  • kleuren anders waarnemen
  • spierpijn

De man hier ziet na gebruik altijd een tijdje een blauwe waas. Die verdwijnt wel weer, maar het is natuurlijk wel een reactie om over na te denken. Daarnaast is het geen geweldig idee om (veel) alcohol te drinken in combinatie met Kamagra. Het heeft weinig zin. Alcohol vermindert het vermogen om een erectie te krijgen. Waarom een pil nemen, die dat effect weer moet opheffen?

Geen wondermiddel

Kamagra kan helpen om hard te worden en hard te blijven. Maar om eerlijk te zijn… Als je niet geil bent, niet opgewonden, geen zin hebt in seks of swingen… Dan gaat dit middel niet helpen. Het helpt hooguit om hard te blijven op momenten, dat je anders misschien afgeleid zou worden en je erectie zou verliezen.

Gebruiken of niet?

Nogmaals, wij zijn geen medici. Wettelijk gezien is in Nederland de verkoop van Kamagra via webshops illegaal. Waar ze vandaan komen, weet je nooit helemaal zeker. Het beste advies dat wij kunnen (en eigenlijk bij alles) geven, is en blijft: gebruik je verstand en doe voorzichtig.