Het eerste contact met een ander stel hebben jullie gelegd en het voelt goed? Tijd voor de volgende stap. Misschien hebben jullie even gechat, elkaar alvast even bekeken via Skype en nu hebben jullie besloten dat andere stel te ontmoeten en te ontdekken of het in real life nog steeds goed voelt en of jullie verder willen gaan dan alleen een glas wijn en een goed gesprek. Onze ervaring is, dat de ontmoeting met onbekenden altijd weer spannend is. Zelfs de vijfde of de tiende keer kan weer als een eerste keer voelen. Iedere date is anders, ieder stel is anders. Dat houdt het ook leuk. Soms wordt het niet wat je verwachtte of hoopte, maar ook dat hoort erbij. Zonder dalen geen pieken, om er maar eens een cliché in te gooien.

Het is niet onze bedoeling om te vertellen hoe jullie een date met een ander stel moeten aanpakken. Op basis van onze eigen ervaring en na gesprekken met andere swingers is er wel een handvol tips, die de kans op een teleurstelling minder groot maken.

 1. Niet het leukste deel om over na te denken, maar verstandig om toch te doen… Spreek met elkaar af wat te doen wanneer een van jullie (of jullie allebei) naar huis willen, omdat de situatie of het andere stel jullie niet bevalt. Denk na over een codewoord of codezin, waarvan alleen jullie weten wat die betekent.
 2. Maak vooraf duidelijk wat de bedoelingen zijn. Is het de bedoeling om alleen even kennis te maken? Of vinden jullie het alle vier (we gaan voor het gemak even uit van vier) oké om bij een klik uit de kleren te gaan? Het kan, maar om voor een bakje koffie en een gesprekje af te spreken in een hotelkamer is niet echt logisch.

  Een restaurant is geen parenclub

 3. Een restaurant is geen parenclub. De locatie en jullie kleding liggen daarom in het verlengde van jullie bedoelingen en afspraken. In een restaurant of een café dragen jullie wat jullie zouden dragen wanneer jullie met zijn tweeën op stap zouden zijn. Bij een thuisdate kun je misschien iets meer risico nemen en iets uitdagenders aantrekken.
 4. De eerste indruk is zoals overal niet onbelangrijk, dus kom op tijd. Jullie hebben een tijdstip afgesproken. Houd jullie daaraan. Alles valt en staat met vertrouwen. Wissel telefoonnummers uit voor het geval jullie in een onverwachte file belanden of een lekke band krijgen.
 5. Wees voorzichtig met alcohol. Zenuwen en spanning zijn niet abnormaal en een paar drankjes om te ontspannen is geen enkel punt. Het spreekwoord mag dan wel zeggen, dat een dronken vrouw een engel in bed is, maar als die dronkenschap de eerste indruk is, gaan jullie het bed niet halen waarschijnlijk. Daar komt bij, dat het gebruik van alcohol jullie beoordelingsvermogen beinvloedt. Jullie zouden niet de eersten zijn, die onder invloed van alcohol verder gaan dan eigenlijk afgesproken. Dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, maar achteraf spijt krijgen zou zonde zijn en in sommige gevallen dus ook te voorkomen.

  Het is leuk en lekker voor iedereen. Niet? Dan is het een no go.

 6. Seks? Prima, maar begin niet voordat jullie zeker weten dat iedereen het daar mee eens is. Ook hier geldt… Spreek je uit. Zeg wat je wel en niet wilt. Is iemand het er niet mee eens? Laat het gaan. Swingen is geen teamsport. Geen van jullie hoeft iets te doen, omdat het leuk is voor de ander. Het is leuk en lekker voor iedereen. Niet? Dan is het een no go.
 7. Bepaal vooraf hoe ver jullie willen gaan. Er zijn geen algemene regels als het om swingen gaat, maar als stel kun je wel regels opstellen. Regels maken betekent namelijk grenzen stellen en grenzen zijn belangrijk. Waar die grens ligt, is helemaal aan jullie zelf. Willen jullie zoenen? Beslist in dezelfde ruimte blijven terwijl jullie bezig zijn? Full swap of soft swap? Dat kan allemaal, maar niets moet. Belangrijk is, dat jullie dat vooraf bepalen en niet achteraf tot de conclusie komen, dat een van beide heel andere ideeën en verwachtingen had.
 8. Ontspan en maak plezier, wat er ook gebeurt of niet gebeurt. Hebben jullie een leuk gesprek? Prima. Verder niets? Ook prima. Jullie hebben toch een leuk gesprek gehad met een ander stel? Niets mis mee. Belanden jullie desondanks niet in bed? Niets aan de hand, want de ene date is de andere niet. Klikt het wel en gaan jullie een stap verder? Heerlijk! Geniet ervan.

Vragen? Ervaringen? Deel ze op ons forum. Registratie en lidmaatschap zijn gratis (en blijven dat ook). Al lid? Log dan hier in!