Regelmatig lees je, ook hier, over de voordelen die seks voor je gezondheid heeft. Zo kon je al lezen dat een orgasme gezond is. Met seks verbrand je bovendien calorieën, ervaar je minder stress, gaat je bloeddruk omlaag en je weerstand omhoog. Maar hoe zit dat andersom? Hoe ongezond is het als je geen seks (meer) hebt?

Een van de weinige wetenschappelijk bewezen nadelen lijkt vooral relevant te zijn voor mannen. Onderzoek van de Amerikaanse Harvard Universiteit, waarbij 32.000 deelnemers acht jaar lang werden gevolgd, suggereert dat mannen die minstens 21 keer per maand ejaculeren, minder kans hebben op prostaatkanker dan mannen die vier tot zeven keer per maand ejaculeren.

Kip en ei

Marieke DeWitte, seksuoloog en klinisch psycholoog aan de Universiteit van Maastricht zegt in het Algemeen Dagblad: “Het is een beetje een kip-eiverhaal, want veroorzaakt seksloos leven de klachten, of kan het ook zijn dat iemand al klachten heeft en daarom minder seks heeft?” Een complicerende factor is dat seks naast een lichamelijke ook een mentale invloed heeft op ons welzijn. “In relaties waarbij de partners zich meer verbonden voelen door seks met elkaar, kan dit een positieve uitwerking hebben op de gezondheid.”

Masturbatie is ook seks

Is het dan niet een beetje zuur dat de voordelen van seks aan je voorbijgaan als je alleen bent en om die reden geen seks hebt? Niet beslist. Seksuoloog Jelto Drenth in het AD: “Soloseks is ook seks. Puur fysiek is het met zijn tweeën niet gezonder dan in je eentje. Voor een heleboel mensen is het wel leuker om het samen te doen, maar in je eentje en met een beetje fantasie kunnen mensen soms zelfs intenser genieten dan met een vaste partner.”

Geen zin?

Wil je jullie seksleven nieuw leven inblazen, zorg dan voor nieuwe prikkels. Denk aan een dagje samen naar de sauna, seksspeeltjes gebruiken, een pornofilm kijken, samen dansen of om te masturberen. Dewitte: “Zie het maar als naar de sportschool gaan; je moet soms zin maken en dan voel je je er na afloop beter bij.”

(bron: Algemeen Dagblad)