Niet het leukste onderwerp om over te schrijven of te lezen, maar helaas is het nodig. Er zijn naast mensen die serieus op zoek zijn naar een date met gelijkgestemden ook mensen die doen alsof. Fakers. Een man, die zich voordoet als een stel. Een man die zich voordoet als een vrouw. Waarom ze het doen, is ons een raadsel. Een gesprek via de webcam of een echte date zal hen meteen ontmaskeren. Misschien raken ze opgewonden van een sekschat of van pikante foto’s en misschien denken zij meer kans te maken op een dergelijke belevenis wanneer ze zich voordoen als stel of vrouw.

De meeste fakers zijn mannen
Het is op internet onmogelijk om er nooit eentje tegen te komen. Daarom is het handig om de signalen vroegtijdig te herkennen. Dan zijn jullie er in ieder geval minder tijd aan kwijt. We willen niet generaliseren en de uitzondering bevestigt de regel, maar de meeste fakers zijn mannen.

Lees eerst goed
Lees een profiel goed door. Er zal niet staan: “Ik ben een faker”, maar bij sommige dingen gaat er toch een alarmbel af. Wij slaan profielen van stellen, die alles in de ik-vorm schrijven over. We zijn immers op zoek naar een stel, niet naar iemand alleen.
De meeste sites geven de mogelijkheid om validaties te sturen en te ontvangen. Dat is een bericht waarin een gebruiker van zo’n site bevestigt, dat de persoon of personen achter een profiel echt zijn. Jullie hoeven geen uitgebreide recensie te schrijven of tot in details te beschrijven wat jullie met elkaar hebben gedaan. Vaak bestaat een validatie uit de mededeling dat men iemand heeft ontmoet, waar dat is gebeurd en soms een paar algemene kwalificaties: leuk, lekker, spannend, spontaan, gezellig en zo meer. Misschien viel een date tegen of ging het alleen om samen een drankje doen? Een site als SDC heeft daarvoor de standaardtekst: “Ik bevestig hierbij dat het profiel van Die en Die echt is”. Wij kiezen er na een ontmoeting met een ander stel overigens altijd voor om een validatie te versturen. Ten eerste, omdat het wel zo fatsoenlijk is. Ten tweede, omdat je er anderen misschien weer een stukje verder mee op weg helpt.

Validatie vooraf is geen garantie
Bij enkele sites, bijvoorbeeld excitant.nl, doen de beheerders een check via de webcam voordat jullie worden toegelaten. Het is een site waar mannen alleen niet welkom zijn. Zo’n check werkt simpel en snel. Jullie zetten de cam aan als de beheerders online zijn en beantwoorden een paar simpele vragen, zodat zij kunnen controleren of het live beelden zijn. Het zegt niet alles. Eenmaal op de site beland, zijn veel vrouwen net even aan het sporten, vroeg naar bed of iets anders aan het doen. Zodoende zit je als stel toch weer snel met een man alleen te kletsen. Dat maakt hen geen fakers, maar persoonlijk maken wij liever kennis met een stel. Niet eerst met de man en weken later met de vrouw.

O! De webcam is stuk!
We hebben het allemaal meegemaakt waarschijnlijk. Mensen die op het laatste moment ziek waren en dat vaker dan één keer. Mensen die ons zonder aanleiding blokkeren op WhatsApp. Mensen waarvan de webcam op het moment suprême stuk is. Mensen die de herkenbare foto’s niet meer hebben, omdat ze nèt een nieuwe laptop hebben. Mensen waarbij de man nu even alleen is, omdat de vrouw toevallig net even een weekje naar Praag is met haar moeder.

Check vooral zelf
In het algemeen zouden we kunnen zeggen… Als een site het niet voor je checkt, doe het dan zelf. Het bespaart je veel ellende. De tijd die jullie besteden aan fakers hadden jullie waarschijnlijk liever besteed aan een leuk stel. Wij wel, in ieder geval. Op de meeste sites kunnen jullie chatten met de webcam aan en anders is er altijd nog iets als Skype. Ook gratis. Jullie hoeven niet meteen een ellenlange chat met cam te beginnen of een live seksshow op te voeren. Het mag natuurlijk wel, maar even checken watvoor vlees jullie in de kuip hebben, is in het begin meestal wel voldoende.

De beste check zijn jullie zelf!
Volg verder vooral jullie eigen gevoel. Voelt een contact niet goed? Of niet echt? Kap het dan af en ga door naar de volgende.