Om met dat laatste te beginnen… Nee, formeel eigenlijk niet. En dan het eerste… We pakken Wikipedia er maar weer eens bij: “Cuckolding is een spel, voor velen ook een levenswijze, waarin van een stel de vrouw allerlei seksuele vrijheden heeft, die de man niet heeft. De man in een cuckolding-relatie weet dat zijn vrouw seksuele relaties onderhoudt met andere mannen en keurt dit goed. Sterker nog, de echtgenoot wordt seksueel opgewonden van het feit dat zijn vrouw het bed deelt met andere mannen. In het algemeen is de vrouw in zo’n relatie dominant aan haar partner.”

Variaties

Daarbinnen zijn vele variaties mogelijk, van zachtaardig tot redelijk vergaand. Er zijn stellen die naar een parenclub gaan en ‘eenzijdig swingen’. De vrouw heeft seks met een of meerdere mannen en haar eigen man kijkt alleen maar toe. Dat kan natuurlijk ook op andere plaatsen. In de buitenlucht. Op hotelkamers.. Thuis. Noem maar op. Aan de andere kant van het spectrum zijn er stellen die zover gaan dat de vrouw volledige controle heeft over haar partner. Het komt voor dat zij in zo’n geval een nieuwe partner heeft gekozen, die feitelijk haar (chronologisch) eerste partner heeft verdrongen. Niet zelden rest de cuckold in een dergelijke relatie de rol van slaaf of huisdier. Dat neigt meer naar BDSM dan naar swingen.

Nog meer variaties…

Overigens is andersom natuurlijk ook een optie. We hebben het zelf meegemaakt, dat een vrouw in een parenclub werd opgesloten in een hondenbench en alleen mocht toekijken hoe haar man seks had met andere vrouwen. In de club stond ze onder een tafel, opgesloten in de bench. Ze praktiseerden dat ook thuis. De vrouw sliep in de bench, terwijl de man zich op het echtelijke bed uitleefde met een andere vrouw. Heel gebruikelijk is dat niet. Meestal is het de man, die toekijkt hoe zijn vrouw het doet met een andere man.

En ook daarin zijn weer variaties. Ze kan ervoor kiezen haar eigen partner te vernederen. Ze kan dingen zeggen als: “Hij doet het veel beter dan jij het kunt!” Maar het kan ook milder. De vrouw geniet van een andere man en haar eigen man kijkt alleen maar toe. Misschien masturbeert hij terwijl hij kijkt, omdat het hem opwindt. Dan is het toch weer meer een spel voor man en vrouw samen. Een trio aan mensen waaraan maar twee mensen echt meedoen dus eigenlijk.

Cuckolding

Is het swingen?

Maar is het swingen? Niet echt. Dat vraagt toch om minstens twee stellen, die (met wederzijdse instemming) seks hebben met twee andere partners. Dus nee, cuckolding is volgens de definitie geen swingen. Zoals een trio of een gangbang dat eigenlijk ook niet is. Swingen is toch echt dat twee of meer stellen, met wederzijdse instemming, seks met elkaar hebben. Dat kan leiden tot een soft swap of een full swap. Bij cuckolding is niet echt sprake van swap (ruil), omdat een van de drie partijen eigenlijk niet actief meedoet.

Social cuckolding

En dan is er nog een tussenvorm, die social cuckolding wordt genoemd. De vrouw kleedt zich uitdagend, flirt, geilt andere mannen op waar haar partner bij is. Deze vorm leidt echter dan weer niet tot seks met een andere partner, maar kan natuurlijk wel leiden tot extra seksuele spanning tussen de bestaande partners… Wat als…?

Doen swingers aan cuckolding? Absoluut

Cuckolding valt natuurlijk binnen de grenzen van een niet-monogame relatie. Swingen is het niet, of niet helemaal, maar dat ook swingers meer dan anderen aan cuckolding doen… Dat is wel zeker.

(tekst: swingersfun.nl / foto: Getty)