Swingerseks zou je, met een beetje fantasie, casual seks kunnen noemen. Seksuologe Chloé de Bie neemt in de Vlaamse krant Het Nieuwblad de lezers in acht aflevering mee op sexpeditie. Deze week schrijft ze over casual seks. De boodschap: temper je verwachtingen…

Chloé De Bie in Het Nieuwsblad: “Niet iedereen heeft een vaste partner, waardoor je op jezelf bent aangewezen voor je seksuele genot. Dat kan natuurlijk met masturbatie, een volwaardige manier van zelfliefde. Daarnaast is casual seks een optie. Hierbij deel je je intimiteit en/of seksualiteit zonder de verplichtingen en verwachtingen van een traditionele relatie. Het gaat dus concreet over de lust en niet de last. In Vlaanderen zou 1 op 2 ooit al eens casual seks hebben gehad.”

Wel de lusten, niet de lasten

Geen verplichtingen en verwachtingen. Wel de lust en niet de last. Het zou over swingen kunnen gaan. Om alles goed te laten verlopen, is er volgens de seksuologe een aantal basisregels: “Het is alleszins cruciaal om nooit casual seks te hebben met iemand waarvan jij stiekem hoopt dat het meer wordt. Je geeft jezelf bloot in de hoop dat de ander verliefd op je wordt. Wanneer duidelijk wordt dat het voor de ander écht enkel om de seks draait, zal je onherroepelijk gekwetst worden. Een casual-seksrelatie is sowieso een eindige relatie.”

Hoe dan?

  • Reflecteer. Waarom wil je casual seks? Wat betekent seksualiteit voor jou of jullie? Waarom wil je seksualiteit loskoppelen van liefde?
  • Maak goede afspraken. Wat betekent dit voor jullie? Zorg dat je weet waar je staat, zodat je niet gekwetst wordt. Open communicatie is ook hier de sleutel tot een goeie verstandhouding. Bespreek welk engagement jullie wel of niet aangaan naast de seks.
  • Temper je verwachtingen. Een onenightstand zal niet altijd de beste seks opleveren. Je kent elkaar niet en weet dus ook niet wat de ander nodig heeft om te genieten. Je zal dus moeten kiezen voor een several-nightstand of friend with benefits om meer kans te hebben op seks waar je beiden van geniet. Durf tijdens de seks te benoemen wat je fijn vindt, dat verhoogt de kans op genot.
  • Doe het veilig. Hoe meer partners je hebt, hoe meer kans op soa’s. Condoom en anticonceptie zijn een must om jezelf en de ander te beschermen.
  • Besef dat emoties kunnen veranderen door seks. Durf uit te spreken wanneer je toch meer begint te voelen, anders wordt een van jullie sowieso erg gekwetst.

(bron: nieuwsblad.be)